juveniele chronische artritis


juveniele chronische artritis 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

chronische vorm van artritis (gewrichtsontsteking) die vooral voorkomt bij kinderen; (chronische) jeugdreuma; (chronische) kinderreuma

Semagram (extra betekenisinformatie)


Juveniele chronische arttitis…

is juveniele artritis; is artritis; is een ontstekingsziekte of een ontsteking

  • [Duur] duurt langer dan zes maanden
  • [Leeftijd] komt voor bij kinderen in de leeftijd tot zestien jaar

    Algemene voorbeelden


    Juveniele chronische artritis (JCA) is een ziekte bij kinderen die gekenmerkt wordt door een chronische ontsteking van één of meer gewrichten. Gezien de geringe overeenkomst met reumatoïde artritis, één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen bij volwassenen, wordt de benaming juveniele reumatoïde artritis in Europa zoveel mogelijk vermeden.

    https://www.ntvg.nl/artikelen/hedendaagse-behandeling-van-kinderen-met-juveniele-chronische-artritis,

    In deze brochure hebben we het over Juveniele Chronische Artritis, ook wel afgekort tot JCA. Het betekent letterlijk: een gewrichtsontsteking (artritis) die langer dan zes maanden (chronisch) duurt bij mensen die jonger zijn dan zestien jaar (juveniele). Jeugdreuma komt voor bij een op de duizend kinderen.

    http://www.reumafonds.nl/default.htm

    Juveniele chronische artritis is een aandoening met een heterogeen ziektebeeld. Er kunnen enkele subgroepen onderscheiden worden op grond van verschillen in klinische expressie, reactie op medicamenten en uiteindelijke prognose.

    https://www.ntvg.nl/artikelen/hedendaagse-behandeling-van-kinderen-met-juveniele-chronische-artritis,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    ( specialistisch)
    • oligoarticulaire juveniele chronische artritis
    • polyarticulaire juveniele chronische artritis
    • systemische juveniele chronische artritis

    Er zijn drie soorten jeugdreuma: • Systemische juveniele chronische artritis (of ziekte van Still). Een kind met deze aandoening heeft aanvallen van hoge koorts en vaak kortdurend een roze huiduitslag. Verder ontstaan er gewrichtsklachten. Soms gaat deze aandoening vanzelf over zonder ooit terug te komen. Ze kan echter ook steeds erger worden en de organen aantasten. • Oligoarticulaire juveniele chronische artritis. Bij deze vorm zijn maar enkele gewrichten van het lichaam aangetast, meestal de enkel of de knie. Deze aandoening komt meer voor bij meisjes dan bij jongens. Ze verloopt meestal vrij mild en is goed te behandelen. [...]. • Polyarticulaire juveniele chronische artritis. Bij deze vorm worden meerdere gewrichten van het lichaam aangetast. Het begint meestal met de knieën, enkels en polsen. Vaak zijn dan ook beide knieën of enkels aangedaan. Later kunnen ook andere gewrichten, zoals handen, heupen en ellebogen worden aangetast. Het is een progressieve ziekte die ertoe leidt dat kinderen een flink aantal activiteiten moeilijk kunnen uitvoeren. Bij alle vormen van JCA horen gewrichtsklachten, zoals pijn, zwelling en stijfheid.

    https://www.fysioprins.nl/jeugdreuma-juvenile-idiopatische-arthritis/,

    in voorzetselgroep


    • kinderen met juveniele chronische artritis
    • in combinatie met juveniele chronische artritis

    Binnen de onderzoekschool "Infectie en immuniteit" van het WKZ wordt een RCT verricht naar de effecten van aquatraining op de kwaliteit van leven van kinderen met juveniele chronische artritis en hun zelfstandig functioneren.

    http://www.rgo.nl/,

    De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor botontkalking (osteoporose). Osteoporose kan voorkomen in combinatie met Juveniele Chronische Artritis (JCA). Het is mogelijk dat JCA zelf de oorzaak is van de botontkalking. Maar de botontkalking kan ook veroorzaakt worden door de geneesmiddelen die gebruikt worden voor de behandeling van JCA.

    http://www.reumafonds.nl/default.htm

    • de behandeling van juveniele chronische artritis

    Ziektemodificerende antirheumatica (DMARD's) worden frequent gebruikt bij de behandeling van juveniele chronische artritis (JCA).

    https://www.ntvg.nl/artikelen/behandeling-van-juveniele-chronische-artritis-met-sulfasalazine,